Care sunt beneficiile cărnii de pui pentru organism?

Supă? Grătar sau pur şi simplu friptură la cuptor? Indiferent de alegerea făcută pentru pregătirea prânzului sau a cinei, carnea de pui reprezintă ingredientul cheie al unei reţete. Dar ştii ce principii nutritive are carnea de pui? De ce este benefică pentru organism?

 chicken-1001751_960_720.jpg

În rândurile de mai jos îţi vom detalia câteva beneficii pe care le are carnea de pui pentru organism.

 

Savuroasă şi apetisantă, carnea a fost în trecut considerată un privilegiu al persoanelor înstărite şi era consumată adesea doar în ocazii speciale, la mese festive. Astăzi, carnea de pui este nelipsită din meniul zilnic.


Alături de alte alimente, carnea este principala sursă de proteine, deoarece conţine:

  • toţi aminoacizii esenţiali;

  • vitamine (B şi D),

  • minerale (fier, zinc, seleniu, crom şi cupru),

  • grăsimi.

 

Cu excepţia ficatului, carnea nu conţine glucide, fibre sau vitamina C şi din aceast motiv este recomandată asocierea cu carbohidraţi (legume, fructe, verdeţuri şi/sau cereale).

 

Dar care sunt beneficiile cărnii de pui pentru organism?

 

  • Carnea de pui/pasăre - “prietena” dietelor 

tape-403586_960_720.jpg

Fiind un aliment lipsit de carboidraţi şi sărac în grăsimi, carnea de pui/pasăre reprezintă ingredientul perfect pentru siluetă. Aportul caloric redus alături de puterea mare de saţietate sunt avantaje care fac din carnea alba de pui prima alegere a celor care vor să scape de câteva kilograme.

În plus, s-a observat că aminoacizii din compoziţia ei au acţiune tonică asupra sistemului nervos şi scad apetitul.

Singura condiţie pentru a obţine beneficiile din carne este alegerea sotimentelor de carne cât mai sărace în grăsime (este recomandat să îndepărtezi pielea de la pui deoarece aceasta conţine aproximativ 3/4 din grăsimea pe care o are un pui).

 

 

  • Carnea de pui - “inamicul” anemiei

Compratativ cu peştele sau cu legumele, carnea este principala sursă de fier a organismului. S-a constatat că absorbţia fierul animal (hemic) este în proporţie de 20-25% faţă de fierul vegetal (non-hemic) care înregistrează un grad între 2-5%.

De menţinat este faptul că, cu cât carnea este mai închisă la culoare cu atât concentraţia de fier este mai mare. Din această cauză, ficatul şi splina sunt elementele de bază pentru aportul de fier.

De asemenea s-a observat că pulpele de pui conţin de trei ori mai mult fier (de unde şi culoarea mai închisă a acestora) comparativ cu pieptul de pui.

 

  • Carnea de pui - uşor de digerat

Cu un gust relativ neutru, carnea de pui reprezintă prima alegere în alimentaţia copilului mic. La fel şi în cazul persoanelor vârstnice care au o poftă scăzută pentru carne. 
În general, carnea de pui este uşor de digerat şi este adesea recomandată în regimurile restrictive destinate agenţilor alergeni alimentari.

 

Alte beneficii ale cărnii de pui:

  • Conţine fosfor, un mineral important pentru organism. Acesta ajută la menţinerea sănătaţii dintilor şi implicit a oaselor, şi de asemenea ajută la funcţionarea corectă a rinichilor, ficatului şi a sistemului nervos central.

  • Vitamina B6 joacă un rol esenţial în formarea de molecule active. Procese complexe sunt legate de această absorbţie; lipsa sau insuficienţa acesteia poate duce la deteriorarea vaselor de sânge. În plus, alături de acidul nicotinic ajută la păstrarea unui metabolism energetic corect şi reduce riscurile unui atac de cord.

  • Datorită substanţei minerale - seleniu, scade riscul artritei.

 

Pe lângă toate aceste avantaje, carnea de pui mai prezintă un mare avantaj pentru bărbaţi. Carnea este o sursă excelentă de zinc şi seleniu (două minerale esenţiale pentru fertilitate) şi ale căror absorbţie alimentară este de peste 40%.

Zincul ajută la reglarea nivelul corect de testosteron şi îmbunătăţeşte fertilitatea masculină.

 

Consumând carne de pui, vei observa o stare de bine, datorită conţinutului de triptofan (un precursor al niacinei) care are rolul de a ameliora anxietatea, depresia şi insomnia.

 

De asemenea, determină o scădere a apetitului. Din acest motiv, carnea de pui este ingredientul perfect în timpul dietelor şi pentru menţinerea unei greutăţi ideale.

 

Știri asemănătoare

Produsele noastre

Gustos și proaspăt, puiul Fermador este o alegere excelentă pentru o alimentație sănătoasă a propriilor copii și a întregii familii.

Vezi produsele

Rețea magazine proprii

Puiul Fermador îți este mereu aproape pentru că dezvoltăm continuu rețeaua de magazine proprii, cu produse întotdeauna proaspete. 

Vezi rețeaua proprie

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fermador este puiul cu care                           ne creștem copiii.

Certificări